Våra mål med kennel och avel.

 

mc3a5l

Alla våra hundar lever med oss hela tiden. De följer oss vart vi går och sover där vi sover.

Innan vi använder någon hund i avel kontrolleras de enligt de krav som Svenska Kennel Klubbens (SKK) har. Cavaliererna har fått ett nytt hälsoprogram för hjärta från 2017-01-01 vilket vi följer. Vi följer även de rekommendationer Cavaliersällskapet och Barbetklubben har för vardera ras. Vi ställer även ut hundarna och de skall minst fått very good i omdöme för att vi ska använda dem i avel.
På cavaliererna har vi grundlydnad, i våra ögon innebär de att de ska komma på inkallning och stanna kvar när vi säger till dem de. Tex, får de hoppa ur bilen först när vi givit dem tillåtelse. Vi strävar också efter att kunna ha våra hundar lösa, där de ges möjlighet till de, när vi går promenader. Vi använder oss utav den mjuka metoden när vi tränar och lär upp våra hundar.

Allt skall vara UA för ärftliga defekter för att våra hundar ska få gå i avel. På cavaliererna koncentrerar vi oss för att hålla inavelsgraden så låg som möjligt. Vi strävar alltid efter 0,0% dock aldrig över 3.0%. På barbet har vi högre tolerans pga dess låga avelsbas. Det är godkänt att ha upp till 6,25% enligt SKK. 

Den kombinationen vi planerar är alltid syftet att de skall tillföra något till rasen. De kan vara tex, låg inavel, starka hjärtlinjer, exteriört fina eller ett typiskt temperament. Vi väljer aldrig en kombination "bara för att". Innan vi bestämmer oss helt och hållet vill jag även gärna se den tilltänkta hanen i verkligheten. Är svårt att få en uppfattning om hunden via ett kort eller beskrivning.

När de är dags för tiken att valpa så gör hon de i ett lugnt rum utan spring från varken människor eller andra hundar eller katter. Tiken har ändå nära till oss, och vi har bra koll över henne o hennes valpar. När tiken tycker de är okej för våra andra hundar att vistas med valparna, då blir de mer öppet till rummet och mer aktiviteter runt valparna.

Vi har samma riktlinjer oavsett om vi har tiken eller om vi lånar ut någon hane (den hane vi har är för ung än så länge att gå i avel). I fliken "Planer" under valpar har jag skrivit vilka planer vi har med den hane som vi kommer använda i avel. Kolla gärna igenom de ifall ni söker efter en hane.