Helec's Kennel

Blogginlägg

Anmälningar till hundkurs

Detta skulle jag kanske skrivit på min andra hemsida, den hemsida för den hundtjänst som jag har. Men där har jag ingen blogg, så det får bli här 

Innan jag drog igång den hundtjänsten så valde jag att göra en sk provkurs. En provkurs för att se om jag fixar det, om jag orkar om jag kan lägga upp program osv osv. Jag gick ut och frågade vänner som hade valpar vid den tiden. Kan säga att det va inte svårt att få ihop folk. Det är ju tur att man har ett kontaktnät att välja bland 

Och en av de som va med har en ras av jakthundstyp och ska använda honom till det också. Inte nog med det, så är hon själv instruktör på hundkurser där jag deltar. Så det var nervöst att fråga henne och när hon kom. Nu blev det ju omvända roller. Och hon har långt mycket mer erfarenhet än mig, så jag tog ett djupt andetag och rätade på ryggen, kan jag medge. 

Men allt eftersom den kursen fortsatte, så sa jag till henne att jag tror ju inte att det kommer bli så många som kommer med sina jakthundar på kurs till mig. Det va min uppfattning iaf, att de tränar sina hundar på egen hand för att passa till den jakt den ska användas till. Eller att de vänder sig till rasklubben för att träna och jaga tillsammans. 

Nu i efterhand, undrar jag om jag verkligen skulle sagt så 

Det har inte varit en enda kurs som jag haft utan att det varit med en aktiv jägare med sin hund här. Om det så varit på ringträning eller hundkurs. Lite synd är det ju just nu i coronatider, så är antalet anmälningar väldigt lågt. Men så är det ju för många i dagsläget. 

Så jag har valt att antingen slå ihop kurser eller bara ha två stycken per kurs, i vanliga fall har jag minst fyra deltagare för att en kurs ska starta. Men de som anmäler sig behöver ju träna sina hundar i den ålder de är i. Så därför har jag gjort denna ändring. 

Och i onsdags hade jag en kursstart i unghundskurs med enbart två deltagare. Och tror ni inte på trissor att även om det "bara" är två stycken så är en en aktiv jägare med sin jakthund. Nu när jag haft jakthundar på varje kurs, så känner jag det väldigt utmanande att ha med dem 

Jag behöver tänka lite utanför boxen och antingen använda jakthundens läggning eller anpassa momentet efter vad den ska användas till. Är det en fågelhund, så kan det ju vara mer krävande att få den söka sig ner i backen. Eller om det är en grythund, kan det vara utmanande att få den titta ägaren i ögonen. Att kunna se vad HUNDEN tycker är att ta kontakt med ägaren, det behöver absolut inte betyda att den tittar ägaren i ögonen. 

Något som ger mig väldigt mycket också med dessa jakthundar är vad mycket jag lär mig om rasen. För, för det mesta skaffar ju jägaren just den hunden för dess förmåga att jaga det de är ute efter. Så de är pålästa om rasen och vet vad den behöver och är avlade för. 

Men variationen av deltagare behöver jag också. Att se när de där ekipaget kommer första gången och hunden är yvig och gör mycket som den vill. Till att se allt efter kursens gång att hunden får mer och mer fokus på ägaren och vill vara med dem. Då får jag kvitto även där på att något rätt gör jag nog 

67033296_454827628631139_3182417551967649792_n (2)


 
 
 
:) ;) :D :( :O :P :| :S     

 

Choose language

Bloggerska

DSC_2335 (2)
Helena Carlsson med Star