Helec's Kennel

Blogginlägg

Valptest.

De finns ju flera som tycker att jag ska lugna ner mig o låta både Candy o valparna få vara i lugn o ro. De baseras ju på att jag lägger ut de jag gör på facebook. Men att ta bilder eller sända live när jag ändå är där inne, stressar varken Candy eller valpar. Så jag kommer fortsätta som jag gör. För jag är lugn och försiktig med valparna, och som jag skrev igår så "pratar" jag o Candy med varandra. Så jag märker ifall hon skulle tycka om jag är på för mycket 

Jag kan meddela att trots att valparna bara är fem dagar så har jag redan planerat deras framtid under de 8 veckor som jag har dem. Igår var jag nämligen på en föreläsning om BPH. För er som är obekanta med den förkortningen så kan man i korta lag förklara de som test på hur hunden reagerar i olika situationer. Förkortningen står för Beteende och Personlighets beskrivning Hund.

Jag har haft lust att gå detta med mina hundar tidigare. Men efter igår kan jag säga att nu har jag än mer lust att verkigen göra de. Hundarna ska vara över ett år när man gör de. Men de finns ändå ett test man kan göra på hundarna redan som valpar. Jag har hört om flera fall där en valp är jättetuff i kullen. Lever rövare och härjar. Men när de kommer ensamma (vilket de ofta gör när de kommer till sina nya ägare) så kryper de fram o tittar sig osäkert omkring 

Men de kan vara tvärt om också. En som bara ligger i ett hörn när de är i kullen, lever upp och tar för sig när de blir ensamma. De är riktigt farsinerande att se förvandlingen på valparna från kull till ensam hund. Jag har pratat med en kompis som jag kan åka till för att göra detta test. 

Sedan önskar jag väldigt mycket att ni mina valpköpare vill göra detta BPH efter att hundarna är ett år. Men de ska vi hinna prata om innan de är aktuellt. För om ni flesta vill vara med på de, så försöker jag få till ett tillfälle där vi går allihop tillsammans. Och då tar jag med de resultat som jag fick fram när de va valpar.

Är den valpen fortfarande väldigt framåt, hoppar den valpen fortfarnade, har den valpen tagit för sig osv osv. 

Jag missade fråga igår om de går att se likheter från valp till en hund på ett år. Men jag tror att jag kommer lära mig väldigt mycket om hundar. För jag kommer nog göra dessa tester på alla valpkullar framöver. De mest spännande då blir ju att se vad de ärver och vilket som är hundens egna personlighet. 

BPH

Choose language

Bloggerska

DSC_2335 (2)
Helena Carlsson med Star