Helec's Kennel

Blogginlägg

Jag skulle gjort som jag sa först.

Idag kände jag mig manad att träna mina hundar. Det är ju Assi jag går kurs med, men jag vill ändå träna Money också. För jag har ju anmält honom till en inoff i nosework. Men även om det är en inoff, vill jag träna det jag kan, orkar och hinner innan dess. Jag får väl så sett se om jag kan åka på den tävlingen. För Candy börjar närma sig med stormsteg till att börja löpa. 

Jag har ju tränat honom i en träningshall förr, men idag ville jag göra lite här hemma. Och för att göra det så likt en tävling som jag bara kan göra, så fick L-E gömma gömmorna och vara med som "domare". Jag hade ingen aning om var doften var. 

När jag varit på kurs och nu senast doftprov så fick jag en idé på vad jag kan träna på. För att han inte ska markera på tex en möbeltass eller behållare. Så satte L-E fast flera möbeltassar utan doft, även tomma behållare. Så det fanns bara en behållare som hade doft. Och mycket riktigt, han markerade en behållare och den var tom. Även möbeltassar markerade han, men där visste jag att det inte var någon doft.

Jag funderade på om det var för att vi var hemma som han markerade så, för det har jag aldrig varit med om innan. Jag har ju tränat honom med behållare flera gånger och då ser han inte möbeltassen, men alla behållare är lika dana. Ändå tar han de klockrent varje gång. Så även när vi gjorde doftprovet. 

Nu var han på hemmaplan, på ett ställe där han går med mig när jag är där, ett ställe som han går fritt när han vill, ett ställe han mycket väl känner till. 

Jag lät honom gå ett sök till, bad L-E placera om alla behållare, både tomma som den med doft. Men nu ville jag veta vilken det var doft i. Allt för att jag skulle kunna berömma honom när han markerade rätt. Vi gjorde ett sök till efter att L-E placerat om behållarna igen. Nu var det betydligt bättre. Nu nonchalerade han de tomma behållarna och markerade den med doft i. Kan säga att det var en lättande suck från min sida. Tänkte, vad har jag gjort för fel med honom nu??? Har jag förstört honom nu??? Tog vår karriär slut nu??? Men nejdå, de var bara skrämselskott.

Nu när jag ändå var igång med att träna hundarna, så tog jag ett pass med Assi också. Men där är det ju tävlingslydnad istället. Vi har ju bara varit på ett kurstillfälle ännu, men vi har ändå att träna på. 

Innan jag tränar någon hund så tar vi alltid en sväng så de får rasta sig. Skillnaden att gå med Assi och Money är att Assi måste gå kopplad. Så jag passade på att gå till vår brevlåda för att bara göra det liksom. Hon var ett yrväder och hade mycket i huvudet. Men jag tog tillfället i akt att träna lite fotposition. Nja, det var väl inget att skryta över. Men när klickern kom fram, då blev de skillnad, även om det finns mycket kvar att träna på.

När vi var tillbaka till gårdsplanen blev det följsamhetsträning istället. Men även här var det något slappt med inställningen. Men allt eftersom jag håller på, så typ går hon med på att träna. Hon är ju glad hela tiden. Men letar saker att fokusera på istället. 

Så jag får nog hålla fast vid vad jag lovat hundarna sedan tidigare. De ska få vara hundar hemma, leka och göra det de känner för. Här ska de känna att de har frizon. Jag kan träna dem var som helst, men hemma ska dem vara fria. Men nu har jag testat iaf och det var för första och sista gången. 

2018-10-24 (4)


Lita på tekniken!

HUR många kollar på klockan mer än en gång idag. Jag gör det och jag tror ärligt talat att fler gör det. Kan det verkligen stämma att klockan bara är, si och så. Det känns ju som att klockan är si eller så. Själv kollade jag på klockan klockan 5.05 första gången imorse. 

Det är ju helt klart för tidigt att gå upp tyckte jag. Hundarna gick av och an. Så fort antingen jag eller L-E rörde på oss så reagerade dem som att, ska vi gå ut nu. Men inget hände, så de la sig igen. Men så vände vi oss om kanske, då var det samma visa igen från hundarna. Ska vi gå ut nu???

Bara en stund efter att jag kollat på klockan så kände jag att jag behöver nog gå ner. Självklart fick jag med mig tjejerna och de gick ut och jag gick dit jag behövde. 

Ett tag efter det gick L-E upp och sa när han skulle gå ner: Är du redan vaken. 
Tyckte ju att jag vaknade något för tidigt för att vara normalt. Men L-E gör en kopp te till mig och kaffe till sig själv. 

Men så slog det mig helt plötsligt. Vi har ju en extra timme idag. Klockan är ju omställd sedan igår. Numera kan man ju inte säga att vi ställer om klockan, för alla klockor (förutom de analoga) ställs ju om automatiskt. Datorn, plattan, telefonen osv osv. 

Meeeeen för att vara på säkra sidan att alla verkligen har ställt om sig, så känner jag mig inte lugn förrän jag kollat på alla klockor. Tex, har tv:en samma tid som min telefon, har min dator samma tid som plattan osv osv. Jo, det har dem. Okej, då får jag ett annat problem. Har ALLA klockor ställt om sig, eller är alla fel???

Det finns bara ett sätt att ta reda på det. Kolla på de analoga eller de som inte ställer om sig automatiskt. För jag har inte ställt om dem. Men då får jag ett nytt dilemma. Har L-E ställt om dem utan att säga det? Då vet jag ju absolut inte vilken klocka som är rätt eller vad tiden är. 

Så detta med att detta kan bli sista gången vi ställer om våra klockor ser jag fram emot. Slippa detta kollande och ändrande två gånger om året. Tänka på det när man planerar saker på söndagen efter en omställning. Missa en timme på våren och känna pressen att gå upp en timme tidigare för att inte bli för sen. Eller bara sitta och vänta på att klockan ska gå på hösten för att vi haft en timme längre natt. 

Som jag skojade om det till L-E. Jag ser gärna att vi behåller tidsomställningen, men att vi stället tillbaka klockan på både vår och höst. Det skulle väl se ut det 

Men för att inte gå miste om denna extra timme idag, så ska jag sätta igång med dagens göromål. Vi väntar besök av en valpintressent. Det förekommer ganska tätt numera kan jag meddela. Kan även säga att jag lider faktiskt med de som är ute efter cavalierer för tillfället. Efterfrågan är lika stor som det varit dem senaste åren, men registrerade valpar har gått ner dramatiskt efter vårt nya hälsoprogram för rasen. 

Och vara uppfödare utav denna underbara ras är lika jobbigt, tycker jag, som att vilja ha en valp. Det är tufft att ha så många på önskelistan och behöva säga nej till de som blir utan. Men det är en del i att vara uppfödare också. 

tidsomställning

Choose language

Bloggerska

DSC_2335 (2)
Helena Carlsson med Star