Helec's Kennel

Blogginlägg

Jag skulle gjort som jag sa först.

Idag kände jag mig manad att träna mina hundar. Det är ju Assi jag går kurs med, men jag vill ändå träna Money också. För jag har ju anmält honom till en inoff i nosework. Men även om det är en inoff, vill jag träna det jag kan, orkar och hinner innan dess. Jag får väl så sett se om jag kan åka på den tävlingen. För Candy börjar närma sig med stormsteg till att börja löpa. 

Jag har ju tränat honom i en träningshall förr, men idag ville jag göra lite här hemma. Och för att göra det så likt en tävling som jag bara kan göra, så fick L-E gömma gömmorna och vara med som "domare". Jag hade ingen aning om var doften var. 

När jag varit på kurs och nu senast doftprov så fick jag en idé på vad jag kan träna på. För att han inte ska markera på tex en möbeltass eller behållare. Så satte L-E fast flera möbeltassar utan doft, även tomma behållare. Så det fanns bara en behållare som hade doft. Och mycket riktigt, han markerade en behållare och den var tom. Även möbeltassar markerade han, men där visste jag att det inte var någon doft.

Jag funderade på om det var för att vi var hemma som han markerade så, för det har jag aldrig varit med om innan. Jag har ju tränat honom med behållare flera gånger och då ser han inte möbeltassen, men alla behållare är lika dana. Ändå tar han de klockrent varje gång. Så även när vi gjorde doftprovet. 

Nu var han på hemmaplan, på ett ställe där han går med mig när jag är där, ett ställe som han går fritt när han vill, ett ställe han mycket väl känner till. 

Jag lät honom gå ett sök till, bad L-E placera om alla behållare, både tomma som den med doft. Men nu ville jag veta vilken det var doft i. Allt för att jag skulle kunna berömma honom när han markerade rätt. Vi gjorde ett sök till efter att L-E placerat om behållarna igen. Nu var det betydligt bättre. Nu nonchalerade han de tomma behållarna och markerade den med doft i. Kan säga att det var en lättande suck från min sida. Tänkte, vad har jag gjort för fel med honom nu??? Har jag förstört honom nu??? Tog vår karriär slut nu??? Men nejdå, de var bara skrämselskott.

Nu när jag ändå var igång med att träna hundarna, så tog jag ett pass med Assi också. Men där är det ju tävlingslydnad istället. Vi har ju bara varit på ett kurstillfälle ännu, men vi har ändå att träna på. 

Innan jag tränar någon hund så tar vi alltid en sväng så de får rasta sig. Skillnaden att gå med Assi och Money är att Assi måste gå kopplad. Så jag passade på att gå till vår brevlåda för att bara göra det liksom. Hon var ett yrväder och hade mycket i huvudet. Men jag tog tillfället i akt att träna lite fotposition. Nja, det var väl inget att skryta över. Men när klickern kom fram, då blev de skillnad, även om det finns mycket kvar att träna på.

När vi var tillbaka till gårdsplanen blev det följsamhetsträning istället. Men även här var det något slappt med inställningen. Men allt eftersom jag håller på, så typ går hon med på att träna. Hon är ju glad hela tiden. Men letar saker att fokusera på istället. 

Så jag får nog hålla fast vid vad jag lovat hundarna sedan tidigare. De ska få vara hundar hemma, leka och göra det de känner för. Här ska de känna att de har frizon. Jag kan träna dem var som helst, men hemma ska dem vara fria. Men nu har jag testat iaf och det var för första och sista gången. 

2018-10-24 (4)


 
 
 
:) ;) :D :( :O :P :| :S     

 

Choose language

Bloggerska

DSC_2335 (2)
Helena Carlsson med Star