
Alla våra hundar lever med oss hela tiden. De följer oss vart vi går och sover där vi sover.
Innan vi använder någon hund i avel kontrolleras de enligt de krav som Svenska Kennel Klubbens (SKK) har. Cavaliererna har fått ett nytt hälsoprogram för hjärta från 2017-01-01 vilket vi följer. Vi följer även de rekommendationer Cavaliersällskapet och Barbetklubben har för vardera ras. Vi ställer även ut hundarna och de skall minst fått very good i omdöme för att vi ska använda dem i avel.
På cavaliererna har vi grundlydnad, i våra ögon innebär det att de ska komma på inkallning och stanna kvar när vi säger till dem det. Tex, får de hoppa ur bilen först när vi givit dem tillåtelse. Vi strävar också efter att kunna ha våra hundar lösa, där det ges möjlighet till det, när vi går promenader. Vi använder oss utav den mjuka metoden när vi tränar och lär upp våra hundar.
Allt skall vara UA för ärftliga defekter för att våra hundar ska få gå i avel. På cavaliererna koncentrerar vi oss för att hålla inavelsgraden så låg som möjligt. Vi strävar alltid efter 0,0% dock aldrig över 3.0%. På barbet har vi högre tolerans pga dess låga avelsbas. Det är godkänt att ha upp till 6,25% enligt SKK.
Den kombinationen vi planerar är alltid syftet att den skall tillföra något till rasen. Det kan tex vara, låg inavel, starka hjärtlinjer, exteriört fina eller ett typiskt temperament. Vi väljer aldrig en kombination "bara för att". Kombinationen ska komplitera varandra så bra som möjligt. Tex, om min hund är stor enligt rasstandard parar jag aldrig med en annan stor hund. Har min hund väldigt rastypiska drag, då parar jag med en hund som har samma rastypiska drag. Innan vi bestämmer oss helt och hållet vill jag även gärna se den tilltänkta hanen i verkligheten. Är svårt att få en uppfattning om hunden via ett kort eller beskrivning.
Vi har samma riktlinjer oavsett om vi har tiken eller om vi lånar ut någon hane. I fliken "Planer" under valpar har jag skrivit vilka planer vi har med den hane som vi kommer använda i avel. Kolla gärna igenom de ifall ni söker efter en hane.
När det är dags för tiken att valpa så gör hon de i ett lugnt rum utan spring från varken människor eller andra hundar eller katter. Jag är intill tiken och behjälplig under hela valpningen. När valparna kommit har vi bra koll över tiken o hennes avkommor. Är allt lugnt med tik och valpar så har vi bevakning på dem via kamera. Allt för att tiken ska få de så lugnt de bara kan. När tiken tycker de är okej för våra andra hundar att vistas med valparna, då blir de mer öppet till rummet och mer aktiviteter runt valparna. När de blivit ca 3 veckor flyttar de ner i köket.